平和ガイドボランティア活動

平成30年7月30日(月)-8月3日(金)

第2学年・第4学年生徒は、平和公園でガイドボランティア活動を行っています。この行事は、外国人観光客に英語でガイド活動を行う行事です。事前に、説明する内容や予想される質問に対する回答の準備だけでなく、海外から見た原爆や平和のイメージなどの学習にも取組みました。

4年生2名、2年生2名の4名チームで実施しました。

英語ネイティブの方だけでなく、ノンネイティブの観光客も多かったようですが、何とかコミュニケーションをとっていました。
NHKや日本テレビの取材がありました。テレビ局の取材は事前の取組から継続しての取材でした。
事前学習の様子、当日の様子様子は、8月5日(日)7:30〜の日本テレビ「シューイチ」、8月6日(月)18:10〜のNHK特集番組で放送されました。

Title: Volunteer activities at Hiroshima Peace Memorial Park

7/30/2018~8/3/2018

8th and 10th grade students participated in volunteer activities at Hiroshima Peace Memorial Park.  The students volunteered to guide English speaking tourists around Hiroshima Peace Memorial Park.  Before the event, students prepared not only how to explain the contents and history of Hiroshima Peace Memorial Park but also how to answer common questions the tourists might have.  Students also studied how foreigners learn about the atomic bomb and how foreigners feel about peace.

Picture 1: A team of two 10th graders and two 8th graders talking to foreigners.

Picture 2: Students interacted with not only native English speakers but also non-native English speakers.  Through hard work and patience they managed to communicate with non-native English speakers.

NHK filmed the students’ activities.  NHK also filmed the students preparing for their activities.

The students’ preparation and their activities were aired on another Japanese television, on August 5th, 2018, on the TV program. On August 6th, 2018, it was also aired on NHK’s special broadcast starting at 6:10P.M.  (NHK’s schedule is prone to last minute changes).